Toen ik aan dit hele Guitar Files avontuur begon, wilde ik eigenlijk maar 1 ding: een Fender Stratocaster hebben of bouwen. Ik had natuurlijk kunnen gaan voor iets van een Squier replica en daar wat van maken, maar zelfs dat viel buiten mijn budget. Dus ik had voorlopig mijn zinnen gezet op een Harley Benton DIY Strat kit: en die dan in elkaar zetten, zodat ik in ieder geval kon zeggen, dat ik een Stratocaster zelf had kunnen bouwen…

Eigenlijk iets, wat ik al in mijn puberteit wilde: een elektrische gitaar…

Op een dag, besloot ik de plaatselijke gitaarhandelaar te bezoeken: Kees Dee in Amersfoort. En daar vond ik onderstaand exemplaar: een Made in USA Fender Stratocaster, zo op het oog van 1990. Of van 1999, want Fender heeft tegen eind jaren negentig zijn onverkoopbare voorraad gerecycled en alle ongebruikte serienummers van 1990 hiervoor gebruikt. Dus deze gitaar heeft een nek uit 1990, een body uit 1993, en elektronica uitgecheckt in 1998: vermoedelijk geassembleerd in Mexico – gezien de pickups en elektronica – en uiteindelijk verkocht via Californie…

Om pakweg twintig jaar later in Amersfoort te belanden…

Deze gitaar stond geprijsd voor 295 euro: ik zou er later pas achterkomen waarom, want er mankeerde nog wel het een en ander aan. Op het aankoopbewijs, stond vermeld: “Fender knutsel. 295 euro + gratis kabel + gitaartas”. Ik kreeg nog een versleten gitaartas – met een kapotte rits – mee, bij wijze van transport: de nieuwe kabel ging gepaard met de gelukwensen met deze aanschaf…

Vermoedelijk, was Kees Dee blij dat hij eindelijk van deze winkeldochter af was…